Torghandel på Torgdagen i Bergen

Torgdagen handler ikke bare om kystkultur, men også om torghandelen fra bodene på torget i Bergen. Torget var møteplassen mellom bymann og stril, og anledningen var kjøp og salg av varer. Dette forsøker vi også å få ta vare på Torgdagen. Torgdagen har også alltid handlet om å vise frem kystkultur, om tradisjonshåndverk, og andre ting som kan relateres til torget.

Her var utvalg i bodene med endel treutskjæringer (kar, boller, tønner og trefigurer), det var spekepølser m.m, krimskrams (bl.a malte treboller, og takskifer laget som navneskilt m.m), sjølplukkete bær, syltetøy og hjemmelagd saftekstrakt. Vi hadde boder med barneklær laget i artig design og farger, sveler og annen «fingermat» m.m, -håndlagede «spirituelle» saker m.m, -garn og nøster, -smykker, armbånd, ringer m.m laget i stein og metall m.m. Det var også promotering av barnebok. Sprattus sprattus – foreningen for bislingens fremme var på plass og solgte sardiner og andre bearbeidete fiskeprodukter. I tillegg foregikk det endel salg fra båter.

Vi fikk se og ikke minst høre gamle fungerende maskiner fremvist av Sandviken Motorklubb.

Museum Vest hadde til rådighet et område rundt Vippebommen, Dramshusens skur, hvor de hadde båter og aktiviteter sammen med Bergen kystkultursenter.

Fra Economumsnettverket var det tre håndverksbedrifter til stede, Ledaal teppeveveri med tepper produsert i Rogaland, Aurlandskoen, med de tradisjonsrike skoene, i gamle og nye og moderne varianter, med belter og vesker, og Fjordtønna, med tønner til mange slags bruk.

Kirkens sosialtjeneste hadde fått bodplass, de ønsket å sette søkelys på fosterhjem og rekkrutere flere fosterhjem.

Fra Torghandlerne var tilbakemeldingene fra alle bodselgerne at de var fornøyd på Torgdagen. Noen hadde en meget stor stor omsetning, andre ga uttykk for at om ikke salget var så stort så hadde det vært vist stor interesse ved de enkelte bodene. Det virket som om publikum også var fornøyde med bodsalget, siden det var til tider køer foran de fleste bodene.

Stikkord: , , , ,

Kategorier: Oppsummering, Torgdagen 2015

Abonner

Hold deg oppdatert. Abonner på nyheter og informasjon.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: